Jak smakuje łódzkie? W niedzielę będzie można się o tym przekonać na terenie łódzkiej Manufaktury. Zapraszamy!

erawaMagazyn
komentarzy

Jak smakuje łódzkie? Będzie można się o tym przekonać już w najbliższą niedzielę, 14 czerwca. Wszystko za sprawą V Jarmarku Produktów Regionalnych „Smak Ziemi Łódzkiej”, który zostanie zorganizowany na terenie łódzkiej Manufaktury. Będzie folkowo i smakowicie. Wydarzenie organizowane przez Urząd Marszałkowski rozpocznie się o godzinie 10:00.

Województwo łódzkie to 168 tys. gospodarstw rolnych. Około trzech tysięcy ich właścicieli zajmuje się przetwórstwem rolno-spożywczym. Pod tą nazwą kryją się m.in. tradycyjne potrawy ludowe, których receptury przekazywane są od wieków z pokolenia na pokolenie. Najlepsze, po przejściu bardzo trudnych „egzaminów kwalifikacyjnych”, trafiają na prestiżową listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na liście znajdują się 1372 wyroby. 84 pochodzi z naszego województwa.

W Manufakturze będzie można kupować te specjały na ponad 30 stoiskach z całego regionu. Wędliny, przetwory, ciasta, miody, chleb na zakwasie… A także dowiedzieć się, co to są np. skuboki ze śledziami, muncybuły, dusichna znad Mrogi albo plendze kartoflane.

Panie z kół gospodyń wiejskich zapraszają o godz. 11.00 do strefy gotowania pod hasłem „Mistrzynie kuchni tradycyjnej w akcji”. Tam pod okiem doświadczonego kucharza Andrzeja Polana przygotują swoje popisowe dania. Zdradzą także przepisy i swoje sekrety. Zaproponują m.in. prażoki z młodą kapustą, kluski z ciućkami i białym serem, cepeliny i żelazne kluski ze skwarkami. Kolejną atrakcją będzie konkurs „Smaczne Łódzkie” na najsmaczniejsze dania regionalne. W tym roku do konkursu „Smaczne Łódzkie” zgłoszono 27 potraw, m.in. lepiki, kaczkę po wróblewsku i królika duszonego w śmietanie. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone wieczorem.

Previous Image
Next Image

info heading

info content


O godz. 17:00 w namiocie warsztatowym staną do zawodów dwa Koła Gospodyń Wiejskich. W jednym z tych zespołów swój talent kulinarny zaprezentuje marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień. Jak się dowiedzieliśmy, obiektem rywalizacji będą kluski kładzione. Zespoły muszą w ciągu 30-40 minut przygotować kluski z mleka, mąki i jajek, podać je z okrasą z boczku i cebuli. Gotowe dania skonsumuje publiczność.

Ale Jarmark to nie tylko potrawy regionalne. Dla amatorów tańca i śpiewu organizatorzy „Smaków Ziemi Łódzkiej” szykują konkursowy przegląd zespołów „Folk-nuta”, który rozpocznie się o godz. 14:45. Na scenie swoje umiejętności zaprezentują zespoły ludowe, rywalizując o miano najlepszego. A na pamiątkę będzie można kupić dzieła artystów ludowych.

* Materiał powstał przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim w Łodzi.

Podziel się artykułem

0

Dodaj swój komentarz